Makrellen er en god fighter, og har stor styrke. Det er det, der gør det sjovt at fiske efter makreller når de kommer i de sene sommermåneder. Det er en hurtigsvømmer med flotte former og flotte farver.
Man kan fange makreller fra ca. juni til oktober, men højsæsonen ligger omkring 15. juli til 15. september. Det er her de er nemmest at fange fra kysterne. Hvis du fisker fra båd er sæsonen lidt længere.
En makrel på 1 kg, er en flot fisk. Makrellen kan blive op til 65 cm lang og veje op til 3,5 kg. Hvis de bliver store, kan de godt være lidt trannet.
Makrellen er en rovfisk, som lever af krebsdyr, yngel af brisling, sild og torskefisk.
Makrel er en rigtig god spisefisk. Kødet er lidt mørkt og meget velsmagende. Man kan tilberede makreller på et hav af forskellige måder.
De kan laves på panden, på grillen, røget eller hvad man har lyst til. Der findes rundt på nettet masser af opskrifter.
Når du vil fange en makrel
Først og fremmeste skal du så langt ud som muligt med dit agn. Dernæst skal du være opmærksom på at makreller kan opholde sig i forskellige dybder, det er derfor en god ide at fiske varieret, i forskellige retninger og dybder.
Det er en god ide når du spinner ind, at du gør det rykvis, så agnen bevæger sig i ryk. Det kan makreller slet ikke stå for. Når du indspinner bør du gøre det i et nogenlunde rask tempo.
Fisker du fra båd, kan det betale sig at slæbe forfanget efter båden. Farten skal være mellem 1 og 2 knob. Hav et blink på 20 – 100 g i enden af forfanget, afhængig af, hvor dybt du vil fiske
De mest benyttede agn til makrelfiskeri er:
- Makrelforfang.
- Bobbleflåd med sildestykker/tobis.
- Blink/pirk.
Makrelforfang
Fiskeri med makrelforfang , er nok den mest benyttede måde.
De fleste forfang er med 4 kroge, hvor der på hver krog er bundet blank folie eller kunstigt materiale på for at fange fiskens interesse.
Det er effektivt. Ofte er der fisk på alle krogene. Hvis først en makrel bider på, følger ofte flere efter
Som slut på forfanget kan være en kastepirk, blink eller kystwobler, bare sørg for at det er blankt og har en god vægt, gerne 30 – 100g. Hvis du fisker fra kysten, så er blink m.m. på 20 – 40 gram fint. Sørg for at det passer til stangens kastevægt. Troller du, kan det være tungere, så det kommer dybere ned.
Når man har 3 – 4 makreller på forfanget, vil de typisk hver sin vej. Det giver spræl i fiskestangen.

Blink/pirk
Ved fiskeri med blink eller pirk, gælder næsten samme regler som ovenstående metoder.
Brug blink, med en god vægt så du kommer så langt ud som muligt. Blanke, røde og grønne blink har jeg gode erfaringer med. Gerne skrappe farver.
Fisk i alle vandlag, da makrellerne kan være hvor som helst, og fisk rykvis når du spinner ind.
Bobbleflåd med sildestykker/tobis.
Man kan også lave en prop / bobbleflåd med nogle sildestykker og så medefiske efter makrellerne. Det har jeg ikke prøvet, men jeg er blevet fortalt, at det også er en god måde at fange makreller på.
Knæk og bræk med fiskeriet..
Tip
Makreller skal helst renses straks efter fangsten, da kødet ellers kan blive harsk. De tåler heller ikke at ligge i solen alt for længe, så du bør i det mindste ligge dem dækket til i skyggen. Tag evt. en køletaske med et par frostelementer i med, så du kan opbevare fiskene køligt. Tag evt. “motoren” / indvoldene, ud med det samme du har fanget dem og inden de kommes i køletasken.
