Grej til hornfisk

Artikel fra maj 2013

Så er det igen ved at være den tid på året, hvor der er gode chancer for at fange hornfisk i fjorden
Her et par tips til hvordan du kan fange hornfisk.
Alle kan være med til at fange hornfisk, også de mindste.
Det er en fantastisk fighter, og den er relativt nem at fange, grundet det enorme antal der kommer forbi de danske kyster.

Hornfisken kan fanges mange steder i fjorden, da den gerne kommer relativt tæt på land. Et godt bud er ca. 5 til 25 meter ude.

Der er dog mest held med fiskeriet i den yderste del af fjorden

De første hornfisk begynder at trække ind i de danske farvande omkring midt april. De starter deres vandring ind gennem limfjorden, og derfra videre til resten af de indre farvande. I starten af maj er de typisk her i fjorden og kan fanges frem til august – september. 

Jeg tror dog at man generelt skal regne med at sæsonen slutter ca. midt i juli, hvor de trækker længere ud på dybt vand, hvor der er koldere. Derfor kan man i store træk sige at højsæsonen er ca. 15. april – 15. juli. Sidste år havde vi held med at fange dem i august i Mariagerfjord

Det er de store der kommer først, omend der er lidt længere imellem dem helt fra start. Lidt senere kommer stimerne af hornfisk, hvor der skulle være rig mulighed for at få succes med fiskeriet.

Når du nu er kommet ud, er der et par gode tips til af fange hornfisken. Hornfisken går højt i vandet, og det er derfor vigtigt at du også fisker i det vandlag.
Hurtig indspinning, og højt hævet stangspids sørger for at dit agn går højt. Hastigheden må gerne være høj, da hornfisken er lynhurtig.

Hvis du bruger blink med stor overflade, kan du indspinnne lidt langsommere, da den større overflade, vil holde blinket ved overfladen.

De 3 mest benyttede agn til at fange hornfisk er:

  • Silketråde
  • Blink
  • Bobbleflåd med sildestykker

Silketråde til hornfisk

Silketråde til at binde i blinket, når krogen er fjernet.

Silketrådene er smart og utrolig børnevenlig, da det helt basalt bare er nogen helt fine silketråde.

Den er smart fordi de små tråde vikler sig ind i hornfiskens små tænder, så den har utrolig svært ved at komme fri. Ulempen (hvis der er nogen) kan være at man selv skal vikle det ud af fiskens næb. Ikke desto mindre er det en yderst effektiv måde at fange hornfisk på.

Du hægter simpelthen silkekrogen efter et blink, så er du i gang.

Børnene, undgår med denne metode krogene.

Mine blink som jeg bl.a. bruger til hornfisk.

Blink

Det almindelige blink er også en vinder, omend man kan opleve flere fejlkrogede fisk, og formegentlig også miste flere fisk.

Hornfisken jager på den måde at den slår sit offer bevistløs med sit næb, inden den vender tilbage for at sluge sit bytte. Dette er grunden til at du vil opleve fejlkrogede fisk. Det giver også flere “hug” som ikke resulterer i fisk, da man ofte kan mærke det bask den laver.

Vi har nok hver vores eget bedst blink til hornfisk, og en klassiker er et langt og blankt blink. Det er nok ikke skudt helt ved siden af, omend de fleste blink kan bruges uanset farve eller form.

Flåd med sildestykker

Den sidste metode, er også meget populær. (Jeg har dog ikke prøvet, men fået den fortalt)

Man kan enten bruge ferske eller frosne sildestykker skåret i små trekanter. De sættes på en lille trekrog (størrelse 12 eller 10), på to af krogene, så den sidste er fri.

Det er vigtigt at du fylder dit flåd med så meget vand, at du kan komme ud hvor hornfisken er.

Der bør være ca. 1 meter line, imellem flåd og trekrog.

En metode som giver tid til hygge og afslapning. 


Knæk og bræk 

Lignende artikler