Brug vesten

Her i vintertiden, er det en god ide, at bruge noget tid på at få tjekket redningsvestene.

Især hvis det er oppustelige veste du bruger.

Tjek om patron og tablet er iorden. Hvis tvivl – Skift dem.

Man bør aflevere vesten til forhandleren, som kan sørge for, at vesten bliver tjekket autoriseret.

Og når vesten er tjekket – så husk at bruge den.

At bruge en redningsvest er et simpelt råd, der kan redde ens liv, hvis man følger det. Flere skal huske at gøre det.

Du skal altid sørge for, at der er redningsveste til alle, når I skal ud på havet eller fjorden (på vandet).

Det er ikke bare fornuft, men også et krav fra Søfartsstyrelsen.

Vestene skal i øvrigt være godkendt i henhold til lovgivningen, de skal passe i størrelsen, og så skal de have en flydeevne, der kan holde personen oven vande.

Rednings- og svømmeveste skal være godkendt – internationalt efter SOLAS (Safety of Lives at Sea) eller europæisk med CE-mærkning.

De EU-godkendte veste er inddelt efter deres opdriftsevne (antal Newton) i fire kategorier:

50 Newton er en svømmevest, der som regel har fast opdriftsmiddel. Vesten kan holde en person flydende, men den kan ikke vende personen eller holde næse og mund fri af vandet. Du bør kun bruge vesten, hvis du er en dygtig svømmer. En svømmevest er IKKE en redningsvest !

100 Newton er typisk en redningsvest med fast opdriftsmiddel. Den er fremstillet til at vende en bevidstløs person om på ryggen, hvis personen kun har badetøj på under vesten.

150 Newton er typisk en oppustelig redningsvest. Den er fremstillet til at vende en bevidstløs person om på ryggen, undtagen hvis personen har kraftigt sejlertøj på sammen med vesten.

275 Newton er en oppustelig redningsvest, der kan vende en bevidstløs person om, også hvis personen har kraftigt sejlertøj på sammen med vesten. Nogle er også godkendt med indbygget sikkerhedssele til livline.

Ældre veste er godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Det er stadig lovligt at bruge disse veste, men de må ikke længere sælges i butikkerne.

Husk: Der er specielle veste til børn, som bruger ble. Det er vigtigt at de små får en rigtig vest på, så de ikke ligger i vandet med den forkerte ende op.

BLEBØRN OG REDNINGSVESTE

Der er et særligt problem med blebørn og nogle redningsveste, idet de moderne, tætte engangsbleer har mere opdrift end redningsvesten kan kompensere for.

Resultatet vil blive, at et barn, der falder i vandet iført både engangsble og  redningsvest, med stor sandsynlighed vil komme til at ligge med enden i vejret og  hovedet ned i vandet. Barnet vil drukne, hvis der ikke gribes hurtigt ind! Blebørn bør derfor altid være i sele.

Vores barnebarn med redningsvest, designet til blebørn. Med den rigtigt påført, er man sikker på at barnet har hovedet over vandet, hvis uheldet er ude.

Husk: svømmeveste og lign. er IKKE redningsudstyr.

Lignende artikler